fbpx

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát és természetét illetően.

Ilyen kérdésekkel, vélekedésekkel szoktam találkozni:

  • „én csak a folyékony mézet veszem, mert ha kristályosodik, akkor biztos cukrozták”
  • „ugye az a jó méz, ami nem cukrosodik?”
  • „vettem egy üveg mézet és 3 hét múlva becukrosodott”
  • „most akkor mi az igazság? Az a jó méz, amelyik bekristályosodik vagy az, amelyik nem?”

A mézek sűrűsödési folyamatának eredménye a kristályosodás, vagy más néven ikrásodás, helytelen és megtévesztő a cukrosodásnak nevezni.

Érdemes megismerni a méz összetételét:

Érdemes megismerni a méz összetételét:

A méz körülbelül 80%-a cukor, melyből két típus található benne: egyszerű (szőlő és gyümölcscukor) és összetett cukor (répa és nádcukor). Az egyszerű cukrokból jóval több van a mézben, egyrészt természetes formájában eleve előfordul, másrészt pedig a méhek alakítják át összetettekből az enzimjeik által. Víztartalma 17-20% körüli. Ez a két összetevő van legnagyobb mennyiségben jelen a mézben. Ezeken kívül van még benne fehérje, minimális vitamin, ásványi sók, enzimek, szerves savak és zamat-ill. illatanyagok. A fehérje és vitamin a virágporral kerül a mézbe.

A következő tények igazak a mézekre:

  1. A mézet nem lehet cukrozni. De a példa kedvéért tegyük fel, hogy lehet: ha cukrot adnánk hozzá és jól elkevernénk, egy hígabb löttyöt kapnánk, emellett a cukor nem kristályosodna ki.
  2. A hamisított vagy módosított mézek esetén pont ellenkező dolog figyelhető meg: NEM kristályosodnak be és hosszú hónapokig, akár évekig folyékonyak maradnak, ezzel is tetszetős állagot teremtve a gyanútlan vásárlónak.
  3. A mézek 80%-a természetes cukrokból áll, ennek köszönhető természetes viselkedésük a kristályosodás. Az akácméz az egyetlen, amely évekig folyékony marad, csak sokára következik be az irkásodás, azonban az összes többi méz viszonylag hamar beáll, megköt. Fajtától függően néhány nap, hét vagy néhány hónap alatt elnyeri végleges állapotát, hiszen a méz élő élelmiszer, melyben kémiai folyamatok mennek végbe.
  4. A kristályosodás gyorsasága a szőlőcukor, azaz glükóz és gyümölcscukor, azaz fruktóz (legédesebb cukorféleség) arányától függ. Minél nagyobb a szőlőcukor arány benne, annál hamarabb válik szilárddá a mézünk. A méhek növények nektárjait gyűjtik és ezek a különféle fajta nektárok eltérő arányban tartalmazzák ezeket a cukrokat.

Összegzésként:

a mézek kristályosodása teljesen természetes folyamat, akkor szükséges aggódnunk, ha a vásárolt mézünk hónapokig, vagy évekig folyékony marad. Ez alól kivétel az akácméz.

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.