fbpx

Ezek a mézek jótékony hatásai, ha napi 2 kávés kanállal fogyasztasz

Röviden arról, milyen sokoldalú a méz: stresszcsökkentés, egyensúly elősegítése, vérnyomás szabályozás terén. Néhány TIPP a maximális hatás érdekében.

Milyen egészségügyi panaszok esetén segíthet a méz?

Ismerd meg a méz gyógyító hatásait, és gondoskodj egészséged védelméről!

A méz jótékony hatásai között az immunrendszer erősítése, a koleszterinszint csökkentése, illetve a köhögés csillapítása is szerepel.

A méz jótékony hatásai

Erősíti az immunrendszert

Egyiptomban 5000 éve természetes antibiotikumként használják a mézet. Antibakteriális hatása inhibin enzim tartalmának köszönhető.

Csökkentheti a koleszterinszintet

A mézben található kálium és nátrium, illetve kalcium segíthetnek az egészséges koleszterinszint elérésében és fenntartásában. Ezek a jótékony hatású antioxidánsok megelőzhetik a magas LDL-koleszterinszint kialakulását is.

Növeli a fizikai teljesítményt

Edzés előtti energizálók helyett fogyassz mézet. 30-40 perccel a súlyzós vagy állóképességi tréning előtt egy kis méz ugyanannyi energiát adhat, mint a költséges edzés előtti formulák. Mivel a méz többségében szőlőcukrot (glükózt) tartalmaz, ezért elősegíti az egészséges emésztést.

Csillapítja a köhögést

Torokfájás és kaparó torok ellen a méz-fogyasztás egészséges és természetes gyógymód. Csak keverj 2 teáskanálnyi méz-et a teába vagy meleg citromos vízbe, és házilag is enyhítheted a torokfájdalmat.

Erősíti a csontokat

Egy evőkanálnyi méz-ben kb. 35-40 milligramm kalcium található.  A szervezet nem termel kalciumot, ezért érdemes méz-fogyasztással biztosítani a csontok erősítéséhez szükséges napi kalciumszükségletet.

Milyen panaszok esetén segíthet a méz?

 1. Stressz. Hatásai között a szorongásoldás és a feszültség csökkentése egyaránt megtalálhatók. Antidepresszáns és görcsoldó hatása mellett a memóriát is javíthatja.
 2. Köhögés. A méz ugyanolyan hatékony lehet köhögés ellen, mint a hétköznapi, de drága dextrometorfán tartalmú gyógyszerek. Tisztítja a felső légutakat, enyhíti a torokkaparást, és megkönnyíti a nyelést.
 3. Éjszakai asztma. Mézzel az éjszakai köhögés csillapítása házilag is megoldható. Lefekvés előtt 2 teáskanálnyi méz köhögéscsillapító hatással bír. A méz édessége több nyál termelésére ösztönzi a nyálmirigyeket. Így tisztulnak a külső légutak, ami elősegíti a váladék felköhögését.
 4. Magas vérnyomás. A méz gazdag a természetes antioxidánsként működő fenolos vegyületekben. Így olyan értékes flavonoidokat tartalmaz, mint a kvercetin és a galangin, továbbá az acacetin. Ezek az anyagok segíthetnek a vérnyomás helyreállításában.
 5. Alvászavarok. Ha nehezen alszol és gyakran álmatlanul forgolódsz az ágyadban, egyél egy kis mézet lefekvés előtt 1 órával. Ezzel elősegíted a melatonin felszabadulását.
 6. Émelygés, hányinger. Citromos vízzel vagy gyömbérrel fogyasztva enyhítheted a hányingert és a gyomorpanaszokat. Készíts citromos vagy gyömbéres-mézes vizet ásványvíz helyett, amelyet az egész nap folyamán fogyaszthatsz a gyomorfájdalmak megelőzésére.

 

Milyen pozitív hatásai vannak az alábbi mézfajtáknak?

Hárs méz jótékony hatásai

 • Tisztítja a légutakat
 • Csillapítja a köhögést
 • Lázas állapot esetén enyhíti a panaszokat
 • Segít mélyen és pihentetően aludni
 • Nyugtatja az idegrendszert

 

Akácméz jótékony hatásai

 • Elősegíti az egészséges emésztést
 • Szintén tisztítja a légutakat
 • Segíti a máj regenerálódását
 • Erősíti az immunrendszert
 • Megőrzi a csontok egészségét

 

Testmozgás: séta, fizikai igénybevétel előtt 30-40 perccel fogyassz mézet, hogy a vércukorszinted rendben legyen.

Így fogyassz mézet a legjobb hatás érdekében:

 • Teához akkor add, ha már nem tűzforró. Így megelőzöd a méz felhevítését, és nem bomlanak le a hasznos, egészséges enzimek.
 • Allergia ellen napi 1-2 teáskanálnyit fogyassz. A méz nyomokban tartalmaz polleneket, így az immunrendszered hatékonyabban felkészülhet a védekezésre.
 • Fizikai aktivitás (séta, házimunka) előtt 30-40 perccel fogyaszd. Ha 30 percnél hosszabb aktivitást tervezel, célszerű mézes vizet innod, hogy a vércukorszinted mindig rendben legyen.

 

Többet szeretnél tudni a mézekről és szívesen kipróbálnád a legfinomabb,  termelői mézeket?

Az, hogy eddig elolvastad a cikket azt mutatja, hogy fontos számodra az egészséged. Fogadd el tőlem az újdonságokat érdekességeket tartalmazó email sorozatomat

Egerszegi Márta fogja neked az információkat küldeni a Méz Nekemtől 

Itt add meg hova küldhetem az érdekességeket:

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.