fbpx

Ezért fogyassz Royal jelly-t, azaz méhpempőt

Út a szellemi frissesség eléréséhez

A bejegyzésből megtudod, hogyan készül a méhpempő, mire használják a méhek és milyen élettani hatásai vannak fogyasztásának.

Mi is az a méhpempő:

Az értékes tápanyag hétköznapi neve: méhtej, vagy ismertebb nevén méhpempő. Ez nem más, mint a munkásméhek garatmirigyének terméke, ami a méhek rágótövi mirigyének zsírtartalmával keveredik. Fehér-törtfehér színű, fehérjedús, savanykás ízű, kissé szúrós illatú anyag.

Összetétele

 • aminosav (aszparaginsav, ami a gerincesek esetén az idegrendszerben ingerületátadóként van jelen)
 • zsírsav
 • fehérjék
 • egy kevés szénhidrát
 • vitaminok (főként E, A,C, D és B1,2,5,6,12 vitaminok)
 • ásványi anyagok
 • hamu (1-2%) és
 • a hordozó víz.

Nevének eredete

A royal jelly nevének eredete a méhkirálynőhöz köthető. A méhpempőben megtalálható egy royalactin nevű fehérje, ez felelős az álcák méhanyává fejlődésért. A méhpempőt kapják a méhcsalád leendő királynői az álcáik fejlődésének teljes időtartama alatt, illetve ezzel táplálkoznak tavasztól őszig a petézés idején is.

A méhpempő titka

Ennek a szuper tápláléknak köszönhető, hogy a méhkirálynő (anya) 16 nap alatt tökéletesen kifejlődik, míg a munkásméhek csak 21 nap alatt jutnak el a kifejlettségig és ivarszerveik nem fejlődnek ki ( csak 2 napig fogyasztják). A méhpempőnek köszönhető továbbá, hogy a munkásméhekkel ellentétben az anyák nem 1-2 hónapig, hanem néhány évig élnek, illetve ennek következtében fejlődik ki petefészkük, ennek köszönhetik peterakó képességüket és teljesítményüket, ami napi 1800-2000 darab pete lerakásában ölt testet.

A titok felfedezése

Az 1950-es években kezdték el vizsgálni mitől függ, hogy az anya által lerakott, megtermékenyített petékből dolgozó méh vagy anya fejlődik és mi befolyásolja azok várható élettartamát. A titok nyitja a táplálékban rejlik. Ekkor kezdték meg a méhpempő összetételének vizsgálatát, majd emberre gyakorolt hatásának kísérleteit, megfigyeléseit.

Jótékony hatásai

 • elősegíti a szellemi frissesség megőrzését
 • segít a kiegyensúlyozott idegállapot elérésében
 • fejlődésben elmaradt gyermekekre jótékony hatással van
 • immunerősítő és sejtregeneráló hatású
 • gátolja a daganatos sejtek kialakulását
 • jó hatással van a meddőség kezelésében
 • szabályozza a bélműködést, anyagcserét

Ezeken kívül számos jótékony élettani hatással rendelkezik. Bejegyzésem célja inkább a nehezen hozzáférhető, kevésbé ismert tények átadása, így amennyiben további hatásairól szeretnél tájékozódni, az interneten rákeresve rengeteg információt találsz majd. 

Hogyan kerül royal jelly az asztalra?

A dolgozóméhek méhpempővel bélelik ki az anyanevelésre szánt álcák bölcsőjét, hogy azok nagy mennyiségben tudják fogyasztani ezt a szupertáplálékot. A méhcsaládok természetes módon csak néhány bölcsőt nevelnek, ez a mennyiség kizárólag háztartási célú használatra volna elegendő.

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.