fbpx

Így ismered fel a hamisított mézet!

Légy felkészült és nem fogsz csalódni vásárlás után!

Magyarország méz nagyhatalomnak számít, ami a megtermelt méz mennyiségének és kiváló minőségének köszönhető. A világhírű magyar akácméz mellett számos növény ad csodás nektárt csak, hogy néhány példát említsek: a selyemfű, szelídgesztenye, medvehagyma. Emellett ugyanakkor egyre többet hallani a kereskedelmi forgalomban megjelent hamisított mézekről. Ebből a bejegyzésből megtudhatod, mire figyelj vásárlásnál, hogy elkerüld a hamisított mézet.

Legutóbbi bejegyzésemben (Miért nevezzük vegyes méznek a virágmézet) a vegyes méz változatosságáról írtam, melyhez egyik olvasóm hasznos és sokakat érdeklő kérdést tett fel kommentjében:

sokat olvasni a hamisított, “műmézekről”, hogy tudja egy mezei vásárló eldönteni, ami a boltban előtte van üvegben, az eredeti-e?

Napjainkban sajnos releváns téma a mézhamisítás, azonban tudatos mézfogyasztóként jó előre felkészülhetsz arra, hogy elkerüld a hamis, vagy nem tiszta méz vásárlását. Vannak boltban és vásárlás után, otthon végezhető tesztek. Nah, ne gondolj semmi tudományosra, nem kell hozzá lakmuszpapír vagy egyéb. Gyere megmutatom, mikre figyelj, szuper érdekes lesz:

Erre figyelj vásárlás előtt

1., Állag, sűrűség:  

folyékony méz esetén (pl. akác): úgy teszteld, hogy a mézesüveget fejtetőre fordítod. Amennyiben dinamikusan lefolyik az üveg aljáról és hamar csepegni kezd, ne vedd meg, mert vélhetően NEM tiszta mézet tartasz a kezedben. Ha az üveg csordultig van töltve és tetőre fordítással nincs légüres tér az üveg alján, akkor azt figyeld, ahogyan felfordítás során a mézben lévő levegő helyet változtat, alulról felfelé száll. Ha sűrű tartása van a méznek a helyváltoztatással, jók vagyunk, bátran megveheted. Ha a légbuborék iszonyú gyorsan megy fel, akkor vélhetően manipulált mézet tartasz a kezedben.

kristályosodásra hajlamos mézek esetén: az igazi, méhek által gyűjtött mézek természetes tulajdonsága, hogy bizonyos idő után kristályosodnak. Ez alól az akác kivétel, mely normál esetben csak nagyon sokára veszi rá magát az ikrásodásra. Tehát a mézfajták jelentős része kristályosodik, azonban abban van eltérés, hogy milyen hamar és milyen módon, ütemben megy végbe ez a folyamat. Néhány példa erre: a repce méz a pergetést követő néhány nap múlva teljesen beáll, apró kristályokkal, a virágméz egyenletesen, fokozatosan és egyenletes kristályokkal, a napraforgóméz néhány hét alatt, két fázisban és durvább szemű kristályokkal. Éppen ezért nézd meg a csomagoláson a palackozás dátumát (ha feltüntetik). A dátumot vesd össze a fenti kristályosodási idővel és pl. ha a repcemézet sok hónappal korábban üvegezték ki, de még mindig szép folyékony, kezdj el kételkedni a méz “tisztaságában”. A hamisított, vagy manipulált “méz” nagyon sokára vagy egyáltalán nem kristályosodik.

2., Összetevők listája:

vess egy pillantást az összetevőkre, ha nem 100%-ban mézet tartalmaz, akkor egyértelmű, hogy valamilyen módon változtattak az összetételén és nem tisztán a méhek által készített mézről van szó.

3., $ Ár

a hiper/szupermarketek polcain található mézek néha feltűnően olcsók. Mielőtt örömtáncot lejtenénk, csekkoljuk az előbbi két teszttel, mivel is van dolgunk. Felelőtlenség lenne cukorral tuningolt mézhamisítványért pénzt kiadni, helyette dobj be inkább egy kilós kristálycukrot a kosaradba (jobban jársz), vagy keress tovább, ha valódi mézet szeretnél a család asztalára tenni.

Így teszteld a már megvásárolt mézet:

1., íz, illat, aroma: ha már némi rutinra szert tettél, megállapíthatod, hogy mi újság az otthoni aranyaddal. (tudod, folyékony arany) Az akác viszonylag egyenletes, visszafogott aromával, savszegény,míg a különböző fajtamézek vagy akár a vegyes méz nagyon változatos ízvilágú, némely savasabb, némely markánsabb, van, ami kissé fanyar. Ha egy amúgy pikáns mézfajta íze rendkívül visszafogott, elkezdhetünk gyanakodni.

2., csepp teszt: cseppentsd egy kemény felületre (tányér, kanál háta, körmöd) és figyeld meg miként viselkedik. Az eredeti méz szép kövér cseppet formál, stabil tartással, míg a hamisítvány vagy azonnal, vagy hamar szétterül.

3., törlés teszt: ha a méz rácseppen a ruhádra (mondjuk asztalnál ülve a kávédba, teádba téve), akkor nem áztatja el azt, gyorsan le lehet törölni anélkül, hogy átitatná a szövetet. Tesztelheted ezt egy papírtörlővel. Egy kis mennyiséget csepegtetsz, összehajtod, lesimítod, majd szétnyitod. A “tiszta méz” nem áztatja el, míg a manipulált vízszerűen átszökik a papíron.

4., vízteszt 1.: végy egy pohár vizet és önts bele egy kis mézet. Az eredeti méz gyűrődve, vastagon elkülönül a pohár alján, a manipulált méz azonnal oldódni kezd,szétesik.

5., vízteszt 2.: készíts magadnak limonádét, egy pohár vízbe tegyél egy-két teáskanál mézet és kezdd el keverni. Az eredeti méz nem oldódik fel könnyen, hosszan kell kevergetni, mire szépen feloldódik. Ilyenkor ellenőrizheted a teáskanalat is, amin megtapad és még hosszú kevergetés után is találsz rajta mézfoltokat.

6., “márts bele valamit” teszt: végy egy szívószálat vagy egy fakanalat. Ezekre nagyon jól tapad a méz. Mártsd bele az üveg mézbe, majd emeld ki és tartsd ugyanabban a helyzetben, az üveg felett. A manipulált, vagy hamisított anyag gyorsan lefolyik és hamar csepegni kezd, a “tiszta” méz lassan, vastagon, gyűrődve folyik, majd vékonyan és sokára vált át csepegősre.

7., tűz teszt, fekete öveseknek: fogj egy kis csomó vattát, képezz belőle egy hengert, mártsd bele a mézbe, majd az ujjaid között hengergetve egyengesd el, fogj egy öngyújtót és hosszan fölé tartva kékes lánggal kezd égni. Ez egy visszafogott, lassú égés, ne várd, hogy nagy lángra kap, mert nem fog. Ha nem gyullad meg, akkor nem tiszta a méz.

Nem mondom azt, hogy ne vásároljatok boltokból (tényleg, inkább termelői mézet vegyetek), legyetek felkészültek és tudatosan válogassatok. Ha a személyes véleményemre vagy kíváncsi, részesítsd előnyben az online mézvásárlás lehetőségét vagy közvetlenül termelőtől, esetleg vásárokon, piacokon szerezd be, hogy biztos lehess abban, hogy természetes mézet teszel a családi asztalra. 

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.