fbpx

Méhkenyér-a szuperélelmiszer

Az egyik legkevésbé ismert méhészeti termék a méhkenyér, melyet a szakirodalom szuperélelmiszernek nevez. A méhek egyik tápláléka, mely “a kaptár mélyén” raktározódik és egyre nagyobb jelentőséggel bír a betegség megelőzés és a gyógyulás terén. 

A méhkenyér, vagy más néven perga egy barnás színű, különleges anyag, melyet a méhek táplálék gyanánt raktároznak a lépek sejtjeibe. Különlegessége összetételéből és elkészülési, érési módjából ered. Korábban írtam arról, hogy számomra a méhkenyér az egyik legkedvesebb méhtermék. Aztán sorra vettük az összes méhterméket, mindegyik tulajdonságairól, jótékony hatásáról írtam összegzést, itt az ideje, hogy utána nézzünk a pergának.

Mi a méhkenyér?

Valójában nem más, mint a méhek téli fehérje forrása. A tavasszal, nyáron gyűjtött virágpor téli időszakra elraktározott készlete, mely a méhek utánpótlás nemzedékének egyik fő tápláléka. A nyers virágpor csak nagyon kevés ideig állna el, hisz víztartalma magas. Annak érdekében, hogy az hosszú hónapokig szolgálja a méhcsalád népességét, tartósításra van szükség. Erről hamarosan többet is mondok.

A méhkenyér összetevői és előállításuk:

Öt összetevőből készül: a méhek, a lépek viaszsejtjeibe gondosan bele tömködik a virágport, adnak hozzá egy kis mézet, viaszt. Az ötödik összetevő pedig a méhek garatmirigy váladéka, mely antiszeptikus hatású és ez a plusz anyag a raktározási feladat során kerül hozzá az energia koktélhoz. Amikor a sejtet teljesen megtöltötték ezek egyvelegével, akkor propolisszal gondoskodnak a sejtek légmentes lezárásáról. 

Természetes tartósítás:

Ezt egy egyszerű kémiai folyamat, az erjedés biztosítja. A folyamat során, az első 2-3 napon végbemegy az egyik legfontosabb átváltozás: a méhek rágómirigy váladéka meggátolja a virágpor szemcsék “csírázó képességét”, ezáltal a bomlását. A virágporban található nádcukor pedig átalakul egymolekulás cukorrá. A végbemenő erjedés hatására az egyszerű cukrok tejsavvá alakulnak és megemelkedik az egyveleg K vitamin tartalma.

Végeredmény:

Egy száraz halmazállapotú, illatos, kissé fanyar, de mégis kellemes ízű anyag, mely felveszi a lépek sejtjeinek hatszögletű alakját (hiszen ebben tárolódik). 

A szuperélelmiszer beltartalma:

 • a virágpor ebben a formában jobban hasznosítható a szervezet számára
 • magas a K vitamin tartalma
 • baktériumölő hatása háromszor magasabb, mint az eredeti állapotú virágporé
 • rengeteg enzim és szelén található benne ( a szelén az immunrendszert támogatja)

Felhasználási területei:

 • gyomor- és bélrendszeri problémák 
 • szív-és érrendszeri betegségek 
 • vérszegénység 
 • stressz csökkentése
 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • férfi meddőség, prosztata problémák
 • női betegségek
 • memóriazavarok

Összegezve tehát: egy igazi vitamin és energia és immunerősítő bomba, mely ötvözi a virágpor, méz és propolisz egészségre gyakorolt hatásait. Ezért is hivatkoznak rá szuperélelmiszerként.

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.