fbpx

Méz: örök élet + 1 napig tárolható?

Válasz egy korábbi blog kommentre

Egy korábbi posztban a méz összetételéről és kristályosodásának okáról, melyre a következő komment érkezett:

Úgy hallottam, hogy a méz gyakorlatilag örök élet+1 napig jó, akár kikristályosodott, akár nem: egyiptomi sírokban találtak olyan, több ezer éves mézet, ami tulajdonképpen emberi fogyasztásra még alkalmas volt.

@Serény Vélemény

Ezúton is köszönöm az értékes hozzászólást. Ez tényleg így van! A méz gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható és emberi fogyasztásra alkalmas lehet. Idővel a színe, halmazállapota és illata is megváltozik, vagyis veszít élvezeti értékéből. A méz színének elváltozása, barnulás és állagának folyósabbá válása egy kémiai folyamat eredménye, ami természetes és mesterséges módon is végbe mehet. 

“…egyrészt a monoszacharidok sav hatására történő lebomlásával (természetes úton), másrészről a Maillard-reakció révén…csak melegítés, illetve hosszú tárolás hatására keletkezik…”

Forrás: http://ojs.emt.ro/index.php/muszakiszemle/article/view/26, Különböző méz fajták összehasonító vizsgálata és a hőkezelés hatása egyes tulajdonságaikra. dr. Tamás Melinda

Maillard reakció

Ezzel a kifejezéssel találkozhatunk a főzés tudomány területén is. A Maillard reakció nem más, mint egyfajta karamellizáció. Ezt az elváltozást ne tévesszük össze a méz erjedésével. Vagyis, ha megerjed, nem lesz kedvünk megenni a mézet, ha “karamellizálódik” még el lehet fogyasztani, nem ecetes, de kevésbé élvezhető.

Korlátlan eltarthatóság?

nem minden méz esetére igaz a korlátlan eltarthatóság. Ha fognánk ezer különböző mézből mintát és mindegyiket eltennénk a jövő nemzedéknek, az ezer évvel később rátaláló leszármazottaink boldogok lennének, de nem biztos, hogy mind az ezer méz hozná azt a kellemes élményt, ami a meglepetés boldogságából fakad.

Ugyanis, csak azok a mézek állnak el az idők végezetéig, amik víztartalma egy bizonyos határon belül mozog (kb. max. 20%, de inkább alatta). A méz tartósításában a természetes cukrokon kívül óriási szerepe van az inhibin enzimnek, amit a méhek termelnek és a nektár érlelése során juttatnak a mézbe. Ennek köszönhető tehát az, hogy a megfelelő víztartalom megléte esetén alapvetően nem erjed meg, hiszen az enzimnek fertőtlenítő és baktérium ölő hatása van (emiatt segít regenerálódnunk, ha betegek vagyunk). Ha tehát a víztartalom a kelleténél magasabb, az sajnos a méz erjedéséhez vezet előbb utóbb. A megfelelően érett méz akkor indulhat erjedésnek (több évvel később), ha nincs megfelelően lezárva így levegővel érintkezik. Ennek oka, hogy a méz meg tudja kötni a nedvességet és évekkel később elveszíti a védelmi mechanizmusát, erjedésnek indul.

Mitől lehet magasabb a méz víztartama?

A válasz egyszerű:még nem elég érett, nem párologtatták el a méhek a szükségtelen vízmennyiséget, ami a nektárból visszamaradt. Ez akkor fordulhat elő, amikor valamilyen oknál fogva egy – két nappal hamarabb megtörténik a méz elvétel a méhektől, mint ahogy elérné a maximális érettségi szintet. Megnyugtatásul engedjetek meg egy megjegyzést: a kereskedelmi forgalomba kerülő, címkével ellátott mézekre minőségi ellenőrzési kötelezettség él, így bátran vásároljátok, azok esetén nem nagyon fogtok ilyen problémával találkozni.

Korlátlan ideig elállás kontra minőségét megőrzi 1 évig

Ha szinte korlátlan ideig eltartható, mi a helyzet a mézes üvegek címkéjén található minőségmegőrzési idővel? Nos, minden élelmiszer esetén kötelező feltüntetni vagy a fogyaszthatóságot, vagy a minőség megőrzési időt, így ez alól a méz sem kivétel (nem írhatjuk rá, hogy “talán örökké”). Ettől eltekintve, valóban fogyasztható sok-sok év múltán is. Azt javaslom, hogy a maximális élvezeti érték érdekében, inkább fogyasszuk el frissen, ne tároljuk éveken keresztül.

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.