fbpx

Mi fán terem a méhviasz és minek köszönheti sárga színét?

Mindent a viaszról

Bár nagy mennyiségben termelt termékről van szó, a méhviasz mégsem valamely fához kapcsolódó, gyűjthető anyag. Azt hihetnénk, hogy vagy gyűjtik a méhek, vagy maga a méhész adja készen a méheknek. A méhviasz nem más, mint a fiatal méhek viaszmirigyei által termelt váladék, mely a zsírokhoz közel álló szerves vegyületek keveréke. Viaszmirigyük a potroh hátsó részén található, itt termelődik a folyékony anyag, mellyel felépítik a hatszögletű sejtekből álló lépeket, ami szilárd halmazállapotban természetes tároló és közösségi teret ad a kaptár szorgos lakóinak.

A méhviasz jellemzői

A viasz, hő hatására különböző módon reagál, csak néhány jellemzőt említek: +35 foknál puhulni kezd, 62 fok felett olvad, tovább melegítve 100 foknál még nem történik semmi (emlékezzünk, a víz 100 fokon forr), 224 fokon gőzölög, és kékes színűre változik, az igazi változás 294 fokon következik be, ezen a hőfokon égni kezd, a színe kékes, világossárga lesz. Ezek a fizikai-kémiai jellemzői, de mi nem akarjuk a viaszt ilyen magas hőmérsékletre hevíteni.

A viasz színéről is ejtsünk pár szót. Alapvetően sárga színű, a sárga valamennyi árnyalatában létezik. A sárga színét a virágporban található, zsírban oldódó karotinoid pigmentek okozzák. Biztosan láttatok már méhviaszból készült viaszgyertyát. Rengeteg színárnyalatban létezik. Az, hogy sötétebb, világosabb sárga, netán világos-vagy sötétbarna a viasz színe, számos tényező függvénye. A kifőzésre szánt lép (hatszögletű sejtekből épített lép) korától, a virágport adó növénytől és attól is függ, hány generáció méh kelt ki a lépekből, vagyis a sejtekben maradt bábingek mennyiségétől. Persze még hatással van a viasz színére a méhviasz feldolgozási módja, az ülepítés és derítés, de ez már a munkát végző szakembertől függ.

Mi célt szolgál a méhviasz a méhek életében?

Mi célt szolgál a méhviasz a méhek életében? A kaptárakban található keretek hatszögletű sejtjeit építik fel vele, melyek tároló és bölcsőfunkciót töltenek be, továbbá közösségi teret képeznek. A méhecskék sejtekbe gyűjtik a nektárt, amiből mézet készítenek, a virágport is ide raktározzák, illetve generációk egyedei fejlődnek és kelnek ki a lépek sejtjeiből. Az idős, már elöregedett lépeket aztán a méhész újra hasznosítja, ezt a folyamatot viaszfőzésnek nevezzük, mely során az elöregedett lépeket megolvasztják, egy speciális, mechanikus gép és néhány szűrő eszköz segítségével különválasztják a sonkolyt (visszamaradt fekete, barna salakanyag) és az értékes viaszt, folyékony állapotban ülepítik, derítik és a végén kinyerik a szennyeződésektől nagyrészt mentes viaszt. Az így kapott nagyszerű anyagot aztán a méhészetben ismét felhasználják: műlépet készítek belőle (lásd a poszt elején található képet), ezzel adva mintát a méheknek a hatszögletű sejtek építéséhez, illetve gyertyát készítenek belőle, amivel hangulatossá tudjuk tenni otthonunkat.

Mire haszáljuk a méhviaszt?

  • gyertya készítéshez-levegő tisztításhoz
  • kozmetikai cikkek előállításához (bőrnyugtató hatású, segít a sebek gyógyításában, elősegíti a sejtek regenerálódását)
  • szappan készítés során
  • fa felületkezelő anyagok készítéséhez
  • bőrápolószerek előállításához
  • kiváló sajtbevonó anyag
Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.