A tavaszi rétek, szilva és cseresznye fa, barack, körte és meggy csodás méhlegelőt jelentenek a mézelő méheknek. Az első jelentős fajtaméz, a közkedvelt akác virágzásáig mindenféle fáról, bokorról, virágról gyűjtenek nektárt a méhek. Ezek virágzása időben átfedésben van egymással, így ezek begyűjtése, sejtekben való raktározása vegyesen, vegyítetten történik. Éppen ezért nevezzük gyakran vegyes méznek a tavaszi virágmézet, hiszen vegyesen található benne minden, amit a méhek tavasszal találtak. Mik is kerülnek ebbe az ízében markáns, pikáns mézbe? (ami a méhészek közvetlen közelében megtalálható nagyobb mennyiségben)
Szilva, olasz kökény, ringló. Nem csak vidéken, de a városokban is megtalálhatók ezek a hófehér virágpompával szembetűnő fák:

Cseresznye:

Körte:

és beszélhetnénk még számtalan gyümölcsfáról. Emellett számos egyéb virágos kultúráról is hordanak nektárt a méhek, mint például gesztenye, facélia, lucerna, mustár, repce, napraforgó,ami némelyike önálló fajtamézként is megtalálható, de sok esetben keveredhetnek a mézek a gyűjtés jellegéből, idejéből és más körülményből kifolyólag.
A virágméz jellegzetessége
- színe a sötét aranytól, a vörösig, világos barnástól a feketébe hajlóig nagyon változatos
- illata és íze rendkívül változatos, markáns, némely esetben kissé kesernyés, gyakorlatilag nincs két egyforma ízvilágú vegyes méz, mint ahogy minden azonos fajtájú bor is más ízvilágú
- viszonylag hamar bekristályosodik,mely természetes jelenség, ez minőségén semmit sem változtat
Így tedd újra folyékonnyá megszilárdult mézedet
Amennyiben jobban szereted folyékony állapotban, a titok nem más, mint a melegvíz fürdő. Állítsd bele az üveges mézedet a forró vízbe úgy, hogy a kupak alatti részig benne üljön, arra vigyázz, hogy a víz ne legyen melegebb kb. 40 foknál. Addig ismételd ezt, míg a méz teljesen fel nem olvad, majd töltsd át egy szép, tiszta üvegbe és újra jóérzéssel fogod a teádhoz adni, vagy gyerekeknek a kenyérre csorgatni.