fbpx

Miért nevezzük “vegyes méznek” a virágmézet?

A tavaszi rétek, szilva és cseresznye fa, barack, körte és meggy csodás méhlegelőt jelentenek a mézelő méheknek. Az első jelentős fajtaméz, a közkedvelt akác virágzásáig mindenféle fáról, bokorról, virágról gyűjtenek nektárt a méhek. Ezek virágzása időben átfedésben van egymással, így ezek begyűjtése, sejtekben való raktározása vegyesen, vegyítetten történik. Éppen ezért nevezzük gyakran vegyes méznek a tavaszi virágmézet, hiszen vegyesen található benne minden, amit a méhek tavasszal találtak. Mik is kerülnek ebbe az ízében markáns, pikáns mézbe? (ami a méhészek közvetlen közelében megtalálható nagyobb mennyiségben)

Szilva, olasz kökény, ringló. Nem csak vidéken, de a városokban is megtalálhatók ezek a hófehér virágpompával szembetűnő fák:

Cseresznye:

Körte:

és beszélhetnénk még számtalan gyümölcsfáról. Emellett számos egyéb virágos kultúráról is hordanak nektárt a méhek, mint például gesztenye, facélia, lucerna, mustár, repce, napraforgó,ami némelyike önálló fajtamézként is megtalálható, de sok esetben keveredhetnek a mézek a gyűjtés jellegéből, idejéből és más körülményből kifolyólag.

A virágméz jellegzetessége

  • színe a sötét aranytól, a vörösig, világos barnástól a feketébe hajlóig nagyon változatos
  • illata és íze rendkívül változatos, markáns, némely esetben kissé kesernyés, gyakorlatilag nincs két egyforma ízvilágú vegyes méz, mint ahogy minden azonos fajtájú bor is más ízvilágú
  • viszonylag hamar bekristályosodik,mely természetes jelenség, ez minőségén semmit sem változtat

Így tedd újra folyékonnyá megszilárdult mézedet

Amennyiben jobban szereted folyékony állapotban, a titok nem más, mint a melegvíz fürdő. Állítsd bele az üveges mézedet a forró vízbe úgy, hogy a kupak alatti részig benne üljön, arra vigyázz, hogy a víz ne legyen melegebb kb. 40 foknál. Addig ismételd ezt, míg a méz teljesen fel nem olvad, majd töltsd át egy szép, tiszta üvegbe és újra jóérzéssel fogod a teádhoz adni, vagy gyerekeknek a kenyérre csorgatni. 

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.