A méhek nem csak mézet, hanem számos mást is gyűjtenek, azonban a gyűjtött (szakszóval élve: termelt) méhészeti termékek közül a méz az, amit a világ minden táján ismernek és fogyasztanak
Igen nagy a valószínűsége annak, hogy nem néznének dermedten csodálkozva egyik országban sem, ha a kávéhoz mézet kérnénk, legyen a helyszín egy romantikus olasz falucska, a Kaukázus lábánál fekvő csodás vidéki betérő, vagy bármelyik világváros neves kávézója. Mondhatnánk azt is, hogy a méz az élelmiszerek világsztárja. Ismerik, szeretik, sorban állnak értük, egyesek rajonganak a mézért, éppen csak autogramot nem kérnek tőlük J. Ha gazdasági szempontból nézzük, ez a legjelentősebb termék, aminek népszerűsége töretlen. A gazdasági szempont nagyon fontos, hiszen maga a méz adja a méhészek bevételének nagyobb hányadát. A méhészek zöme csak méz termeléssel foglalkozik, ami bevétel forrásként lehetővé teszi, hogy energiáit a méhek gondozására fordítsa, ezzel mézet adva az emberiségnek. Azt a korábbi posztban is említettem, hogy a mézet már 9000 évvel ezelőtt is hasznosítottuk, emellett a viaszt is jól jött, hogy ne vakoskodjunk. Ez már két termék, de mit adnak még a méhek? Mondjuk, nem éppen önszántukból adják, de ez most azon szomorú és mellékes tény egyike, amiről most inkább ne is beszéljünk. Tehát, adnak még virágport, amit a virágokról sepregetnek össze gondosan, méhpempőt és propoliszt. Lássuk csak, összegezzük:
- méz
- viasz
- virágpor
- méhpempő
- propolisz
- méhkenyér
A következő bejegyzésben elsőként megnézzük, mik a legfontosabb információk, amiket a mézről tudni érdemes.