fbpx

Tudtad, hogy a méhek hat különböző méhterméket adnak nekünk?

A méhek nem csak mézet, hanem számos mást is gyűjtenek, azonban a gyűjtött (szakszóval élve: termelt) méhészeti termékek közül a méz az, amit a világ minden táján ismernek és fogyasztanak

Igen nagy a valószínűsége annak, hogy nem néznének dermedten csodálkozva egyik országban sem, ha a kávéhoz mézet kérnénk, legyen a helyszín egy romantikus olasz falucska, a Kaukázus lábánál fekvő csodás vidéki betérő, vagy bármelyik világváros neves kávézója. Mondhatnánk azt is, hogy a méz az élelmiszerek világsztárja. Ismerik, szeretik, sorban állnak értük, egyesek rajonganak a mézért, éppen csak autogramot nem kérnek tőlük J. Ha gazdasági szempontból nézzük, ez a legjelentősebb termék, aminek népszerűsége töretlen. A gazdasági szempont nagyon fontos, hiszen maga a méz adja a méhészek bevételének nagyobb hányadát. A méhészek zöme csak méz termeléssel foglalkozik, ami bevétel forrásként lehetővé teszi, hogy energiáit a méhek gondozására fordítsa, ezzel mézet adva az emberiségnek. Azt a korábbi posztban is említettem, hogy a mézet már 9000 évvel ezelőtt is hasznosítottuk, emellett a viaszt is jól jött, hogy ne vakoskodjunk. Ez már két termék, de mit adnak még a méhek? Mondjuk, nem éppen önszántukból adják, de ez most azon szomorú és mellékes tény egyike, amiről most inkább ne is beszéljünk. Tehát, adnak még virágport, amit a virágokról sepregetnek össze gondosan, méhpempőt és propoliszt. Lássuk csak, összegezzük:

  • méz
  • viasz
  • virágpor
  • méhpempő
  • propolisz
  • méhkenyér

A következő bejegyzésben elsőként megnézzük, mik a legfontosabb információk, amiket a mézről tudni érdemes.

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.