fbpx

Tudtad, hogy a méz vitaminokban szegény, de kiváló baktérium ölő?

MÉZ, mindent a mézről

A méhek által előállított méhészeti termékek sorozat első részét olvasod, amiben elmondok néhány fontos tényt a mézről: összetételéről, kristályosodásáról.

A méz valójában nem más, mint virágok nektárjának méhek által besűrített változata. Nagyon egészséges, tápláló, természetes állapotában fogyasztjuk, de mit is tartalmaz?

A méz összetétele

A méz körülbelül 80%-a cukor, melyből két típus található benne: egyszerű (szőlő és gyümölcscukor) és összetett cukor (répa és nádcukor). Az egyszerű cukrokból jóval több van a mézben, egyrészt természetes formájában eleve előfordul, másrészt pedig a méhek alakítják át összetettekből az enzimjeik által, ezzel segítve az ember emésztő rendszerének ugyanis az összetett cukrokat az emberi szervezet képtelen azonnal hasznosítani, így azt a szervezetnek kell lebontani (szacharáz nevű enzim bontja a középbélben).

A méz víztartalma 17-20% körüli. Ez a két összetevő van legnagyobb mennyiségben jelen a mézben. Ezeken kívül van még benne fehérje, minimális vitamin, ásványi sók, enzimek, szerves savak és zamat-ill. illatanyagok. A fehérje és vitamin a virágporral kerül a mézbe. Baktérium ölő, fertőtlenítő hatása a méhek által termelt inhibin enzimnek köszönhető, mely egyben konzerválja is a mézet. Vigyázzunk, mert a méz felhevítése során ezek az enzimek azonnal lebomlanak, így lehetőleg akkor adjuk hozzá a kávéhoz, teához, amikor azok már nem tűzforróak. A méz hatását számos esetben kutatták, mérték, a méhészeti szakkönyvek sorra számolnak be jótékony hatásukról. Tisztítja a külső légutakat, köhögés csillapító hatású, ellenálló képesség növelő, a fizikai erőnlétre jótékony hatással van, a vese, máj és szívműködésre kedvezően hat, emellett a vér hemoglobin tartalmát növeli.

A mézfogyasztó mézzel kapcsolatos ismeretei meglehetősen hézagosak. Ez sokszor kimerül az akác, vegyes virágméz és krémméz kategóriák ismeretében, mindemellett rengeteg tévhit kering az interneten arról, hogy mi okozza a méz kikristályosodását. Sokszor olvasni fórumokban, hogy mézfogyasztók látják el egymást nem megfelelő információval és a kristályos mézet cukrozottnak nevezik. A kristályosodás, vagy ikrásodás, kásásodás egy teljesen természetes folyamat. A mézeink nagy része rövidebb-hosszabb idő elteltével meghomályosodik, kristályossá válik, némelyik megkeményedik. Ebben számos dolog játszik közre.

A kristályosodásban szerepet játszik

  • a méz szőlőcukor tartalma: minél nagyobb a szőlőcukor tartalma, annál hajlamosabb a kristályosodásra
  • emellett szerepet játszik a hőmérséklet, a kristályosodásra hajlamos méz 10-15 fok közötti tárolása sietteti ezt a folyamatot
  • az ikrásodásra kevésbé hajlamos akácméz is kristályosodhat idővel, ha például minimális vegyesméz maradt a keretekben, amelyekbe a méhek a mézet gyűjtik.

A kristályosodás a méz minőségét egyáltalán nem befolyásolja, a víztartalma sem csökken. De mely mézek hajlamosak kristályosodni? A repce-, a napraforgó-, édesharmat méz. Ha nem szereted a beállt mézet, nyugodtan állítsd bele melegvíz fürdőbe, de vigyázz, hogy a víz ne legyen melegebb 40 foknál. Emlékezz miért, a fontos enzimek azonnal lebomlanak! 

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.