fbpx

Tudtad, hogy a virágpor fogyasztása nem okoz allergiát?

Térjünk vissza az eredeti kérdésre, ami olvasása közben, fogadni mernék, hogy felszaladt a szemöldököd. 😮 Tehát: tudtad, hogy a virágpor nem okoz allergiát?

Így van, hidd el én is ugyanúgy meglepődtem, mint te. Főleg azért, mert a virágport tartalmazó készítményekre a biztonság kedvéért mindig ráírják, hogy allergiások ne fogyasszák. Emellett a JPÉ (Józan Paraszti Ész) elvét követő méhészek honlapjain is megtaláljuk az intelmet: virágpor fogyasztása nem javasolt pollen allergiások részére. Ezzel szemben, a fellelhető szakirodalomban (édesapám összes méhészkönyvét feltúrtam, hidd el jó sok van belőle) mindenütt azt olvasom, hogy nem allergizál. Hiszek nekik. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, nézzük mint mond a szakember „A virágpor allergia hatása” címszó alatt:

“Néhány, méhészetileg nem jelentős növény (vadkender) porától eltekintve, amit a méh begyűjt: a virágpor nem okoz allergiát. Legfeljebb az erjedt, megváltozott virágpor az élesztőgombáktól”

Zsidei Barnabás: Méhészeti ismeretek 264.old.

Megkímélem magunkat, hogy az összes szerző ide vonatkozó írását idézzem. De hol is van az a bizonyos kutya … elásva? Az allergiások – köztük jómaga is- a szél által közvetített pollenekre érzékenyek, azok ugyanis az orr nyálkahártyát, a szemet irritálják, ezekre tapadva fejtik ki allergizáló hatásukat, ezzel okozva roppant kellemetlen hónapokat. Tehát, a pollen nem gyomron keresztül felszívódva fejti ki negatív hatását, hanem külsőleg (kivétel pl. a vadkender pora).

Legszívesebben oldalakon keresztül mesélnék neked a virágpor témájában, mert elképesztően sok ismeretanyagunk van olyanokról, mint pl.:

Érdekességek

  • milyen gazdasági jelentősége van a megporzásban a méheknek? Gazdasági alatt a zöldség és gyümölcstermést befolyásoló hatását értem
  • egy méhcsalád egész éves virágpor szükséglete a család népességétől függően 20-40 kg
  • a lelőhely pontos helyét a méhek tánccal mesélik el a társaiknak (mint a méz esetén)
  • a virágok portokjai eltérő időben nyílnak meg, ezért van az, hogy általában 10-14 óra között gyűjtik és raktározzák a méhek
  • a virágpor gyűjtését végző méhek rutintól, kortól és kondíciótól függően naponta 6-11 fuvart végeznek, közöttük 15-20 perces pihenőket tartva. Egy fuvarhoz a virág pollenbőségétől függően 12-80 virágot látogat meg, tehát óriási meló.

Hogyan gyűjtik, szállítják és tárolják a virágport?

Landolás után csápjaival megnyitja a portokot, az ott található virágporcsomót felaprózza és a hátsó lábán lévő kosárkába gyömöszöli. A pollen könnyen száll a levegőben, viszont a rovar megporzású virágok pollenje tapadósabb, ezen kívül a méhecske szipókájával nedvesíti meg a pollenszemeket gyűjtéskor. Ezután az első és középső lábai fésűivel összefésüli a testszőrzetére tapadt pollenszemeket és ezt is a kosárba tapasztja. Egyszerre két gömböt szállít, nagyjából egyenlő súllyal, hogy a repülést ne akadályozza a súlyelosztás. Fuvar indul, célállomás a kaptár belseje. Amennyiben virágpor gyűjtés közben nem vételezett nektárt, a kaptárba érkezve először is energia utánpótlásra van szüksége, így enni kér a többiektől. Ha nem kap, ő maga keres mézzel teli sejteket, kiszolgálja magát. Ezt követően lábaival lefeszíti a kosárkába rakott színes göböket, fejével, homlokával pedig a méhsejtekbe tömködi. A művelet során nem csak mézet, nektárt, hanem értékes nyálat is adagol, majd a sejteket megtöltve viasszal lefedi. Így gondoskodnak a méhek a család téli virágpor szükségletéről. A lefedett sejtekben kémiai folyamat, tejsavas erjedés megy végbe. A virágporban lévő cukor egy része tejsavvá alakul, ezzel megakadályozza a rothasztó baktériumok tevékenységét. A raktározás során a fehérjetartalom nő, a nitrogéntartalom csökken, konzerválódik. Az így elrakott, télen felhasználható tápanyag kissé savanykás, de ízletes anyag.

Mire használják a méhek a virágport?

A virágport az álcák és dajkaméhek számára gyűjtik. De mi az az álca? A méhek lárváját nevezzük így, az ő táplálékuk a tápanyagokban igen gazdag virágpor, melyet a dolgozó méhek álcája összesen 3 napig kap nagy mennyiségben, a petéből való fejlődésének 4-6. napig tartó szakaszában. Egy méh átlagosan 140 mg súlyú és 10-15 csomó virágporral nevelődik fel, majd fejlett korában csupán napi 3 mg-ot fogyaszt belőle. Szóval, a méhek magas fehérje tartalmú dopping szert tolnak életük során, ennek is köszönhető óriási munkabírásuk és energiájuk.

Márti

Márti

Sziasztok, Márti vagyok. Bemutatom, hogy miben segít Neked a Méz Nekem oldal: 1., Hiteles, pontos információkat a mézekkel és méhtermékekkel kapcsolatban 2., Beszerzési lehetőséget, hogy biztosan hazai, termelői méz kerüljön az asztalra 3., Egy közös összefogást a méhek tömeges pusztulása ellen 4., Jóleső mosolyt, mely a méhtermékek fogyasztása során ül majd az arcodra :-) Tarts velem a méhek világába, ismerd meg jól a méheket, munkássásukat és munkájuk gyümölcseit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Márti

A méz kristályosodásáról

Ma röviden összegzem mi az igazság a méz kristályosodásával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a mézfogyasztók ismerjék a méz természetét és magabiztosak legyenek a méz állagát

Tartsuk a kapcsolatot!
Hasznos információk és érdekességek.  A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy a Méz Nekem oldal tulajdonosa számodra hasznos tartalmakat, videokat és eDM-et küldjön.